Hvad indebærer det for dig, hvis dit barn vil gå til ridning?

0
3097
ridning - pony - ridetime

Hvis dit barn vil gå til ridning, er det vigtigt, at du er tryg ved at vide, hvad du skal være opmærksom på, før under og efter ridetimen.

Måske kan du genkende scenariet, hvor der har stået pony på dit barns ønskeliste i rigtig lang tid? Måske ønsker dit barn sig, at gå til ridning?

Hvis du ikke selv har heste erfaring, er det helt normalt, hvis du føler dig en kende utryg ved tanken om dit barn (og dig selv) tæt på en pony eller hest. Utryghed bunder som regel i at have bekymringer om det vi “ikke kender”. For at komme det lidt i møde, vil jeg gerne lige forberede dig en lille smule, på dit barns første ridetime.

Forberedelse hjemmefra

Ridning er i modsætning til de fleste andre sportsgrene, en sport, der generelt kræver en del (meget) forældre involvering. Ponyer er levende væsener, der skal gøres klar til ridetimen og drages omsorg for efter træningen. Ridning - pony - ridetimeEn opgave, som du ikke må forvente, at dit barn selv kan klare. Ridning er ikke farligere end alle andre sportgrene, hvis man sætter sig en smule ind i, hvordan hestenes adfærd er.

Heste er flugtdyr

Heste og ponyer er flok- og flugtdyr. Det betyder, at de fra naturens side er skabt til at løbe væk fra det, der skræmmer dem. Øjnene er placeret på siden af hestens hoved. Det gør, at den kan se langt rundt omkring sig, men har en blind vinkel lige foran hovedet og bagved dens bagpart. Derfor skal du sørge for, at du og dit barn altid taler til ponyen, når I går hen til den. Stille, snigende adfærd (tænk på, hvordan en kat lister sig ind på sit bytte) kan en pony nemt misforstå som “rovdyr adfærd”, hvilket kan resultere i, at den sparker ud, hvis den ikke kan flygte. Løb, råb og skrig hører heller ikke hjemme, hvor der er heste og ponyer, da det også kan stresse eller forskrække dem unødigt.

Det er vigtigt, at du selv er opmærksom på det, og mindst ligeså vigtigt, at du forklarer dit barn, at det bør færdes stille og roligt omkring dyrene. Brug tiden før ridetimen på, at snakke om, hvordan dit barn skal omgå heste og ponyer i stalden.

Sådan foregår en ridetime

Ridning foregår ved, at der er en ridelærer, der underviser dit barn i at ride. Det vil som regel være på hold. Dit barn vil få forskellige instrukser i, hvad det skal gøre, for at styre ponyen rundt på banen, og regulere farten hurtigere eller langsommere. Det er vigtigt for sikkerheden, at dit barn er klar over, at der vil være mange instrukser der skal efterkommes, uden at barnet bliver træt af, at det ikke må ride helt selvridning - pony - ridetime - ponymor

Af sikkerhedsmæssige årsager, er det ret vigtigt, at barnet først lærer, at have fuldstændig kontrol over ponyen, før det får lov at ride på egen hånd. De fleste rideklubber har ekstra hjælpere til begynderholdene. Hjælperne sørger for, at dit barn lærer at komme op på ponyen, og går ved siden af dit barn og ponyen, indtil dit barn er fortroligt med den, og selv kan styre rundt og bremse den.

Før timen

De fleste rideskoler stiller krav om, at børn der færdes i stalden og omkring ponyerne, skal bære ridehjelm. Det er heldigvis ret sjældent, at der sker ulykker i stalden. Skulle uheldet være ude, kan en hjelm dog være afgørende for, at det ender lykkeligt! De fleste rideklubber har ridehjelme, som børnene kan låne. Hvis ikke, så har dit barn måske en cykelhjelm der kan bruges.

Før ridetimen skal ponyen tages ud af sin boks og strigles ren, så der ikke sidder mudder eller gammelt sved i pelsen. Nogle steder er det gjort, så du ikke selv skal gøre det. Fx. hvis dit barn skal ride på ponyen efter en anden. Hvis ikke, skal du regne med, at skulle hjælpe dit barn med opgaven. Pelsen strigles altid i den retning den gror, for at få skidt væk fra pelsen. Hovene (ponyens fødder) skal også renses. Under hoven sidder “strålen”, som er en trekantet voksagtigt vækst. Hovene renses bagfra og frem, i retning af, hvor strålens trekant form spidser til.

Når ponyen er ren, skal den have sadel og hovedtøj (også kaldet trense på). Her vil det være en fordel, hvis du får hjælp af en af de mere erfarne personer på rideskolen, da det kan være en smule svært, at gennemskue hvilke spænder der skal spændes, og hvordan man lægger det på.

Ridning

Nu er tiden, hvor dit barn kan deltage i sin første ridetime endeligt kommet. Under selve ridetimen er din hjælp som regel ikke så nødvendig, men det er din tilstedeværelse til gengæld. De fleste børn føler sig mest trygge ved at ride, Ridning - pony - ridetime - ponymormed deres forældre som tilskuer. Mange steder kræver, at forældrene holder opsyn med deres børn under ridning, også selvom der er en ridelærer til stede.

Husk, at slappe af og slippe bekymringerne – dit barn kan sagtens mærke, hvis du er utryg, og det er ikke det bedste grundlag for en ridetime.

Efter ridetimen

Efter ridetimen, skal der naturligvis sørges for ponyen. Hvis ikke andre skal ride på den lige efter dit barn, skal den tilbage til stalden og have sit udstyr af, strigles og have renset hove, som den fik det før timen. Det er også en god ide, at tage sig et minut eller to til at ae eller kramme ponyen, og sige tak for en god ridetime. Men det skal dit barn nok tage initiativ til, helt af sig selv, og det sværeste for dig kan være, at overtale dit barn til at komme med hjem igen 🙂