Alle kan lære at ride Grand Prix

0
1979
alle kan ride grand prix
Patrik Kittel mindede om, at vi skal huske at træne en masse forskelligt med dressurhestene, og lære af andre ryttere i andre discipliner. Foto. Ponymor.dk

Alle kan ride Grand Prix var temaet til torsdag aftens clinic med Patrik Kittel.

Dette blogindlæg er også for dig, der ikke ved, hvad en clinic eller Grand Prix er.

Og du får et godt råd som du med garanti kan bruge, uanset om du rider undervisning en gang i ugen, har en part, eller din egen pony!

Patrik Kittel alle kan ride grand prix
“Alle kan lære at ride Grand Prix” – sådan sagde Patrik Kittel da han holdte clinic torsdag aften til Herning Horse show.                                            Foto. Ponymor.dk

En clinic er en form for foredrag, hvor der også er mulighed for at se nogle af de ting der tales om i praksis. Typisk er der en foredragsholder der selv rider og/eller har elever med der demonstrerer, hvad der tales om.

Clinics til Herning Horseshow har været rimelig målrettet til dressurryttere på flere niveauer.

Det er lidt nørdet, men som regel kan man få et eller flere guldkorn med hjem, uanset det niveau man rider på.

Og apropos niveau, så er Grand Prix det højeste niveau indenfor dressurridningen. I hvert fald hvis man rider stævner. Hesten skal på det niveau kunne lave en masse svære og tekniske øvelser, der kræver, at den er meget veluddannet. Ligeså vel som at rytteren skal kunne hjælpe hesten til at vise øvelserne.

 

Patrik Kittel

Patrik Kittel er en svensk dressurrytter der selv startede til ridning da han var 11 år gammel. Nu er han 41 år og har bl.a. deltaget ved OL i 2008, 2012 og 2016.

Personligt er jeg ikke super fan af Patriks ridestil.

Alligevel tog jeg til clinic, da jeg mener at man altid kan lære noget – også selvom man ikke altid deler synspunkter eller træningsmetoder.

Alle kan ride Grand Prix

Temaet for aftenen var, at alle kan lære at ride Grand Prix øvelserne, uanset hvilken hest de har. Det virker jo meget nemt at sige, for en mand der har været med til OL flere gange. Men han havde faktisk nogle gode pointer!

Patrik lagde ud med at sige, at uanset hvad publikum syntes om arrangementet, så skulle vi prøve at finde 5 ting, som vi kunne tage med hjem fra aftenen.

Det var ret genialt, fordi han fra start af får folk til at lede efter gode oplevelser. Når man gør det, så betyder de dårlige ikke så meget.

Men lige præcis det med at lave fejl er super vigtigt for at blive bedre end man er!

Hvis ikke der er noget der kikser engang imellem, så er det vanskeligt at forbedre noget.

Og det vil jeg virkelig opfodre dig til at du husker 🙂

Uanset om det er fordi du har en dårlig ridetime eller afleverer en opgave der er fuld af fejl – så se på det som en mulighed for at du kan blive bedre, i stedet for at tænke på, at du er mega dårlig eller at hesten er dum.

Tænk over, hvad det er der driller og spørg om hjælp til at få løst dit problem, hvis du ikke selv ved hvordan.

 

Sådan kan du lære at ride Grand Prix

Okay – måske har du ikke et mål om at komme til OL og blive verdensstjerne? Men uanset hvad det er du gerne vil forbedre, så kan du bruge de råd Patrik Kittel gav, som en del af hans opskrift på succes:

  • lav fejl
  • acceptér dine fejl
  • lær af dine fejl
  • få hjælp til at få rette dine fejl
  • find fem ting der var gode ved hver ridetime, og hav fokus på dem under og efter timen

Patrik startede sin ridekarriere på en shetlænder/welsh blanding, da han var 11 år gammel.

alle kan ride grand prix
Patrik Kittel mindede om, at vi skal huske at træne en masse forskelligt med dressurhestene, og lære af andre ryttere i andre discipliner. Foto. Ponymor.dk

Det er altså ikke hestens race der er afgørende for om du lærer at huske programmet, ride præcist og har den rette mentale indstilling.

Det er det derimod om du husker at have fokus på de gode ting, hver gang du er ude at ride.

Patrik pointerede flere gange selv, at han ikke er født med et stort talent for ridning. Eller at han kun får gode heste at ride på. Hesten han selv red til clinicen var i øvrigt også ekstremt sensitiv og svær at ride.

Så uanset om du har talent eller ej. Om du har en shetlænder eller en sportspony – så er træning og ikke mindst mentaltræning vejen frem mod Grand Prix.

Hvis du ikke har råd til at ride en masse stævner. Så vælg èt stævne og hav det som mål. Sørg for, at du har trænet så meget, at du har 100% styr på at ride præcist og vise øvelserne korrekt.