Hest eller pony – ved du hvad er forskellen er ?

0
8994
hest eller pony hvad er forskellen
Ponyer findes i flere størrelser. Her ses en sød pige, med en kategori 2 pony og en kategori 3 pony (den mørke pony)

Hest eller pony – ved du hvad er forskellen er?

Noget jeg ofte bliver spurgt om er, hvad forskellen på en hest eller pony egentlig er. En hest er vel en hest? Ja, det skulle man tro, men det er så her, at begrebet pony lige kommer ind fra sidelinien.

 

Hestefamilien

I Danmark er vi rigtig glade for at kalde alle vrinskende, 4-benede, ædle gangere for heste. Det er for så vidt også korrekt, da både ponyer og heste er i nøjagtig samme familie. Det der er afgørende for brugen af den ene eller den anden term, altså hest eller pony, er størrelsen på dyret. For at have lidt definition på, hvad der er egnede størrelser til børn og voksne, i forhold til ridebrug, deler vi i daglig tale heste op i to kategorier, som er heste og ponyer.

 

Hvad kendetegner ponyer?

hest eller pony hvad er forskellen
Ponyer findes i flere størrelser. Her ses en sød pige, med en kategori 2 pony og en kategori 3 pony (den mørke pony)

Ponyer er kendetegnet ved, at de måler max 148 cm (målt uden sko) i stangmål.

Stangmålet måles det højeste punkt på manken med en stok med en vandret pind på, som skal være i vatter. Typemæssigt findes der mange forskellige slags ponyer af forskellige racer. En del ponyracer er lidt mere robuste og nøjsomme i det, end fx de ædle sportsponyer. Nogle ponyracer er fremavlet med henblik på at kunne bruges til lettere husbrugsarbejde, andre målrettet at være meget samarbejdsvillige. De fleste pony-avlsforbund har dog i dag fokus på at avle ponyer, der kan håndteres og rides af børn samt gøre sig gældende på en konkurrencebane.

 

Størrelsestabel:

  • Hest: over 148 cm uden sko
  • Kategori 1 måler 141 cm – 148 cm
  • Kategori 2 måler 131 cm – 140 cm
  • Kategori 3 måler max 130 cm. uden sko

 

Ponyer deles op i tre kategorier, hvor 1 er den største og 3 er den mindste. Hvis du hører snak om en 2’er pony, har det altså ikke noget at gøre med, om den vinder mange præmier til stævner.

Læs også: Heste og ridning er sundt for dit barn for dit barn. 9 fordele ved at have en hest

Til gengæld er kategoriserings-systemet lavet, for at sikre så fair en konkurrence som muligt mellem ponyerne til stævner. Det vil eksempelvis være unfair, hvis en pony på 110 cm skulle springe samme spring som en pony på 148 cm. Så selvom nogle små racer kalder sig fx Islandsk Hest eller Fjordhest, så er de til stævner under Dansk Rideforbund stadig ponyer, så længe de er max 148 cm.

 

Er en pony en hest?

Et lidt kryptisk spørgsmål, men ja. En pony er stadig en hest. Det skal forstås på den måde, at en pony anatomisk set er bygget som en hest – blot er den mindre. Deres artbetegnelse er også den samme. Om du bruger ordet pony eller hest, afhænger altså primært af dyrets størrelse